روابط سیاسی دو جانبه

جمهوری اسلامی ایران جزو اولین کشورهائی بود که استقلال کشور ترکمنستان را برسمیت شناخت و اقدام به تاسیس سفارت در این کشور نمود و در طی سالهای اولیه استقلال ترکمنستان حمایت های فراوانی در راستای حفظ استقلال و توسعه این کشور بعمل آورد و بعنوان اولین کشور از ابتکارکشور ترکمنستان مبنی براعلام موضع بیطرفی در نظام بین المللی حمایت نمود.

از ابتدای استقلال کشور ترکمنستان؛ جمهوری اسلامی ایران به دلائل مختلف منجمله پیشینه تاریخی؛ فرهنگی؛ مذهبی و مرزهای طولانی و التزام کشورمان به توسعه صلح و ثبات در منطقه ؛ روابط با این کشور را در سطح عالی قرار داده و طی این مدت بیش از 200 سند همکاری میان دو کشور در زمینه های مختلف سیاسی؛ امنیتی؛ اقتصادی؛ فرهنگی و ترانزیت به امضاء رسیده است.

از بدو استقلال ترکمنستان دیدار مقامات بلندپایه دو کشور به کرات صورت پذیرفته بنحویکه در سال 1389 شاهد پنج بار دیدار روسای جمهور دو کشور بوده ایم و در سال های اخیر نیز رئیس جمهور ترکمنستان دو بار جهت شرکت در اجلاس کشورهای جنبش عدم تعهد و نیز مراسم تحلیف ریاست جمهوری جناب آقای دکتر روحانی به تهران سفر نموده است.

همچنین تاکنون شاهد برپائی سیزده دور اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی و ده دور اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای کنسولی؛ مرزی و گمرکی بین دو کشور بوده ایم.

همکاریهای مشترک دو کشور در سطوح منطقه ای و بین المللی در حد قابل قبولی بوده و بطور معمول از مواضع یکدیگر در سازمانها و مجامع بین المللی حمایت و پشتیبانی می نمایند و در این میان ترکمنستان همواره به قطعنامه های حقوق بشر بر علیه کشورمان رای منفی می دهد.

در حال حاضر تنها دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلامی افغانستان در کشور ترکمنستان دارای سرکنسولگری می باشند.

سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران- مرو در سال 1373 تاسیس گردیده است و سرکنسولگری جمهوری اسلامی افغانستان نیز در بهمن ماه سال 1391 در همین شهر آغاز بکار نموده است.

در راستای افزایش مراودات سیاسی و فرهنگی طی سال گذشته جناب آقای لاریجانی و هیات همراه ایشان پس از دیدار رسمی با مقامات کشور ترکمنستان در عشق آباد ؛ در سفری یک روزه به شهر مرو که به میزبانی استاندار این شهر انجام پذیرفت از اماکن تاریخی و دیدنی استان مرو دیدن بعمل آوردند.

همچنین جناب آقای مهندس ضرغامی ریاست محترم سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و هیات همراه سفری دو روزه به این شهر داشتند و از محل مرو قدیم و نقاط دیدنی شهر مرو بازدید بعمل آوردند.

در این سال همچنین تعدادی دیگر از مقامات دولتی منجمله جناب آقای مهندس کشاورزیان معاون محترم وزیر راه و شهرسازی باتفاق مدیرکل حمل و نقل و پایانه های استان خراسان رضوی؛ قائم مقام سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی باتفاق معاون وقت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ فرماندار محترم شهرستان سرخس باتفاق ریاست دادگستری و دادستان و نماینده آستان قدس رضوی در این شهر و نیز همکاران مرزبانی استان خراسان رضوی به این شهر سفر نموده اند.

با پیگیری بعمل آمده طی یکسال گذشته از تاریخ 05/06/1393 بمدت دو روز آقای بشیم آننا قربان دوردویچ استاندار استان مرو ترکمنستان بهمراه ده نفر از مدیران استانی از بخش های مختلف اقتصادی؛ تجاری؛ بهداشتی؛ فرهنگی و آموزشی این استان بدعوت جناب آقای رشیدیان استاندار محترم استان خراسان رضوی به این استان سفر نموده و ضمن دیدارو مذاکره با ایشان در خصوص بسط و گسترش روابط استانی ؛ از بخش های مختلف علمی؛ صنعتی؛ تجاری؛ بهداشتی و توریستی استان شامل موزه و مجموعه فرهنگی اقتصادی استان قدس رضوی؛ زیارت بارگاه ملکوتی حضرت امام رضا(ع) ؛ خط یک متروی شهری مشهد؛ پروژه مشهد مال؛ مجموعه فرهنگی ورزشی آستانقدس رضوی؛ مجموعه فرهنگی تاریخی آرامگاه فردوسی در شهر طوس؛ کارخانه لوله رام پلاست؛ بیمارستان رضوی مشهد و مجموعه کارخانه های چینی مقصود دیدار و در هر بخش با مسئولین مربوطه مذاکراتی را بعمل آوردند.

لازم بذکر است که این سفر؛ اولین سفر یک مقام استانی از کشور ترکمنستان به جمهوری اسلامی ایران میباشد که در راستای اجرای مفاد سیزدهمین کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور باتجام رسید که تاثیر بسزائی در تغییر دیدگاه و نظر مسئولین محترم ترکمنی در خصوص پیشرفت ها و دست آوردهای کشورمان در بخش های مختلف علمی؛ پزشکی ؛ تجاری و صنعتی داشته است و امید میرود تداوم این سفرها علاوه بر تعمیق و گسترش روابط سیاسی دو کشور ؛ موجب توسعه روابط استانی و فراهم نمودن زمینه حضور جدی تر تجار و صنعتگران دو کشور در بازارهای یکدیگر را فراهم نماید.